Κρητικές Συνταγές

Μπριζόλα καπνιστή

Ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο φούρνο στους 220οC για 20 λεπτά. Στο γριλ για 1 τέταρτο και με συχνά ανοίγματα στο φούρνο.

Καπνιστό λουκάνικο στο τηγάνι (για να γίνει ακόμα πιο μαλακό)

kόβουμε το λουκάνικο σε μικρά κομάτια (1,5 πόντο περίπου).αλέθουμε 3-4 ντομάτες ώριμμες 1 κρεμμύδι μεγάλο σε λεπτές φέτες.1 πιπεριά μεγάλη κομένη σε λεπτές φέτες.2-3 καυτέρες πιπεριές που τις αλέθουμε μαζί με τις ντομάτες.Και ένα φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.ΕΚΤΕΛΕΣΗ .Σωτάρουμε για λίγο το λουκάνικο στο λάδι και μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα,τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έως να ψηθεί η σαλτσά,για λίγη ώρα ακόμα.Και σερβίρουμε.                  Η συνταγή είναι από τον Ανδρέα Παρασυράκη.             

Καρπονάρα με Απάκι

Ψιλοκόβουμε το απάκι και σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να ροδίσει και να ψηθεί ελαφριά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τυρί τριμμένο.Αφήνουμε να πήξει η σάλτσα και σερβίρουμε. 

Απάκι στο τηγάνι

Κόβουμε το απάκι σε μέτρια κομμάτια και το περνάμε από το τηγάνι με ελαιόλαδο ώσπου να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με ξύδι και προσθέτουμε φύλλα φρέσκο θυμάρι, ροσμαρί, θρύμπα, λίγο φασκόμηλο. Αφήνουμε να βράσει και να εξατμιστεί λίγο το ξύδι και σερβίρουμε.

Λουκάνικο φρέσκο

Τηλίγουμε μέσα στο τηγάνι σε σχήμα σαλιγκάριου ένα ολόκληρο λουκάνικο (δεν το κόβουμε πριν  ψηθεί θα ''πέσει'' ο κιμάς). Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να σιγοψηθεί  σε χαμήλη φωτιά. Κατόπιν το γυρνάμε και από την άλλη μεριά. Στο τέλος προσθέτουμε ένα μικρό ποτήρι κρασί, και με ανοικτό καπάκι το αφήνουμε να βράσει και να πιει το κρασί του.